marți, 7 aprilie 2015

La Gradina Botanica „V. Fati” din Jibou


          În cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, elevii clasei a X-a D au luat parte la programul Grădinii Botanice „Vasile Fati” din Jibou cu tema „Bionica şi civilizaţia umană”.
          Lucrările pentru organizarea Grădinii Botanice din Jibou au început în perioada anilor 1959-1968, când V. Fati profesor de biologie, împreună cu elevii şi cadrele didactice reuşeşte să demonstreze că parcul din împrejurimile castelului Wesselenyi, unde funcţiona liceul, este potrivit pentru organizarea unei grădini botanice.
         În perioada 1968-1970 a fost construită prima seră de 110 m.p. prin eforturi proprii: „fundaţia la prima seră s-a turnat cu ajutorul elevilor, a personalului administrativ şi a unor cadre didactice”, remarca un martor al acelor timpuri.
         Între anii 1978-1982, au fost construite cele două sere, acvariul şi palmarul, adevărate bijuterii arhitecturale, o construcţie spaţială cu o arhitectură de excepţie. Tot în această perioadă s-au construit serele de microproducţie în număr de şase, destinate producerii florilor tăiate şi la ghiveci în scopul valorificării lor prin punctul de la poartă.
          După Revoluţie unitatea s-a dezvoltat fără precedent, s-a construit pilotul-inima cercetării, s-au obţinut primele orhidee prin metoda culturilor „in vitro”. S-a amenajat un acvariu modern cu peste 40 de specii de peşti marini şi de apă dulce, o galerie amazoniană, o nouă grădină japoneză, sectorul sistematic.
       Grădina Botanică „Vasile Fati” este organizată pe sectoare, fiecare sector grupează plantele dintr-un anumit punct de vedere, un complex de sere colecţionare, de microproducţie şi cercetare, un acvariu, un parc zoo, o frumoasă şi modernă grădină japoneză.
Diriginte, prof. Natalia Nan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.